bg_image
Diş Dolgusu

Diş Dolgu Tedavisi

Diş Dolgu Tedavisi

Diş sert dokularını ilgilendiren, bakteri kaynaklı ya da bakteri olmaksızın gelişilen tüm rahatsızlıkların ya da mevcut estetik şikayetlerin teşhis, tedavi ve takibini gerçekleştiren uzmanlık alanıdır. Restoratif diş hekimliği; çürük bilimi, koruyucu diş hekimliği ve estetik ya da kozmetik diş hekimliği alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Diş sert dokularını ilgilendiren,bakteri kaynaklı ya da bakteri olmaksızın gelişen tüm rahatsızlıkların ya da mevcut estetik şikayetlerin teşhis, tedavi ve takibini gerçekleştiren uzmanlık dalıdır.

Diş Dolgusu Maddeleri Nelerdir?

Diş dolgularında kullanılan 2 tip dolgu maddesi vardır. Bunlar,
  • Amalgam dolgu
  • Kompozit dolgulardır.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgular halk arasında gri dolgu olarak bilinen dolgulardır. Amalgam dolgular özel metal bir alaşımdan ibarettir. İçeriğinde ise, civa, gümüş, bakır gibi bazı çeşitli metaller mevcuttur.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, halk arasında beyaz dolgu olarak bilinir. Kompozit dolgular diş renginde yapılan ve özel bir alaşımdan oluşan dolgulardır. Bu dolgu maddesi çeşitli maddelerin karışı olan bir çeşit plastiktir. Fakat bu plastik diş ile uyum sağlayan ve dayanaklı olan bir plastiktir.
Diş Dolgusu

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Neden ve Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu, çürük dişlerin temizlenmesi için yapılır. Çünkü çürük olan dişlerde çürüğe neden olan bakteriler çoğalıp, pulpaya kadar inebilir ve diğer dişlere de atlayabilir. Bu nedenle de çürük olan ölü diş noktaları dişin sağlam olan noktalarından arındırılmalıdır. Diş dolgusu kısaca şu şekilde yapılır,
  • Dolgu yapılacak olan dişler ve diş etleri lokal anestezi ile hissizleştirlir.
  • Dişler çürüklerden ve ölü noktalardan arındırılmak için oyulur ve tüm hastalıklı, çürük noktalar yok edilir.
  • Sinir uçlarına kadar olan noktalarda da kontroller yapılır ve temizlenir.
  • Uygun kontroller de yapıldıktan sonra dişin oyuk olan kısmı kompozit ya da analgam dolgu ile doldurulur. Bu şekilde dolgu işlemi tamamlanmış olur.

Diş Dolgusunda Amalgam Doldu mu Yaptırılmalı Kompozit Dolgu mu?

Bu sorunun cevabı hastaya bağlıdır. Çünkü dişinize uygun olanacak dolgu tipi doktor tarafından iletilecek olsa da tercih hastanın kendisine kalmıştır. Her iki dolgu tipinin de kendisine özel avantaj ve dejavantajı vardır. Doktorunuz size bu konular hakkında bilgi verecek ve sizin hayat tarzınıza, kullanış biçiminize, dişlerinizin sağlık durumuna göre en uygun olacak dolgu tipini söyleyecektir.Kısaca anlatmak gerekirse amalgam ve kompozit dolguların avantajları ve dezavantajları şu şekildedir.
  • Amalgam dolgular, maliyeti düşük olan dolgulardır. Metal alaşımı olmaları sebebi ile sağlamdırlar.
  • Kompozit dolgular ise amalgam dolgulara oranla biraz daha maliyetlidir fakat, kompozit dolgular, diş renginde olduğu için daha estetik durur.
  • Amalgam dolgunun dejavantajı ise, dişleri ömür boyu koruyamaması ve zaman içinde diş hassasiyeti yaratabilmesidir.
  • Kompozit dolgular, dişleri sıcak ve soğuk nüfuzuna karşı korur, Diş hassasiyetine sebep olmaz.
  • Kompozit dolguların dejavantajı ise amalgam dolgulara oranla daha maliyetli olmasıdır.
  • Kompozit dolgular katmanlar halinde uygulanır ve her katman sonrasında özel bir yerleştirme, sabitleştirme işlemi uygulanır. Bu şekilde dişin çürüklü kısımları içeriden dışarıya doğru desteklenir ve dişler, çatlamalara, kırılmalara karşı güçlendirilir.

Diş Dolguları Zaman İçinde Aşınır mı?

Diş dolguları, çiğneme eyleminin yerine getirilmesi ile uzun yıllar içinde bir derece aşınabilir. Bazende üst kısımdaki yüzey noktalar aşınarak dökülebilir. Bu gibi durumlarda çözüm doktora başvurmaktır. Yapılacak olan muayene sonrasında aşınan dolgular, tamamlanabilir veya dolgu maddesi yenilenebilir. Bu yenileme işlemi, dolgu maddesinin oyulup alınması ve aynı yere yeni dolgu maddesi yerleştirilmesi ile yapılır.

Diş Dolgusu İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Diş dolgusu için yaş sınırı yoktur. Çürükler çocuklarda da yaşanabilen bir diş problemidir. Bu problemin çözümü ise çok ciddi riskleri olan aşamalardan oluşmaz. Bu nedenle de diş dolgusu için bir yaş sınırı yoktur.

Diş Dolgusu Hamile Anne Adaylarına Yapılabilir mi?

Diş dolgusu hamile olan anne adaylarına da yapılabilir. Fakat bazı önlemler alınara. Bu önlemlerin başında anne adayının gebelik takvimi gelir. Yani anne adayının gebeliği süresince belli bir zaman aralığında dolgu işlemi yapılabilir. Bu aralık ise gebeliğin ilk 4. ayı ve 7. ayıdır. Çünkü ilk 3 ayda bebeğin hayati organları oluşmaya başlar. Yedinci aydan itibaren ise anne adayının karnını büyür ve müdahaleler rahatlıkla gerçekleştirilemez, anne adayı kendini kastığı için ağrılar söz konusu olabilir. Bu nedenle anne adayının jinekoloğunun da uygun gördüğü zamanlarda diş dolgusu yapılabilir.

Hamilelikte Neden Dişler Çürür?

Kadınlar, gebe kaldıkları zaman, vücut alışmadığı bir tempoya girer ve kendi bünyesinden bir canlıyı daha oluşturup, geliştirmek için çalışır. Bunu yaparken kendi bünyesindeki vitamin, protein, mineral ve hücreleri, yapı taşlarını kullanır. Bu nedenle annenin diş sağlığı çok iyi değilse, gebelikte bölünen ve diş sağlığı için önemli olan ögeler, anneye yetersiz geldiği için dişler çürür. Bu sebele gebelikte bebeğin sağlığı ve gelişimi için beslenmeye dikkat edildiği gibi anne adayının kendi sağlığı ve dişleri içinde bilinçli beslenmesi gerekir. Bunun için doğru bir beslenme programı ve bazı vitamin destekleri kullanılabilir. Diş Dolgusu Hakkında hemen bize ulaşabilirsiniz>>

bit.ly/bogazicidental

 
Diş Dolgu Fiyatları

Diş Dolgu Fiyatları