Diş Kaplama Nedir?
Dişlerimizde meydana gelen çürükler veya herhangi bir sebepten oluşan madde kayıpları olmaktadır. Bu tarz sorunlarda estetik olarak göze kötü geldiği için hem de sağlığımızı bozduğu için diş kaplaması yapılmaktadır. Daha önceden yapılan kaplama renkleri grimsi ve gümüş renkli olduğu için estetik algısına fazla uymuyordu. Gelişen teknoloji ile artık zirkonyum diş kaplamaları alarak dişe etine, rengine en uygun olan kaplama yöntemidir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Diş kaplama çeşitleri günümüzde dört adet olarak yapılmaktadır. Bunlar;
- Porselen laminate veneer diş,
- Zirkonyum diş,
- Metal destekli diş,
- Empress (full porselen) olarak tedavi edilmektedir.
Empress Ful Porselen Diş Kaplaması Nedir?
Dayanıklılığı artırılmış diş kaplaması olarak bilinmektedir, genel olarak ön ve azı dişlere uygulanmaktadır. Genetik diş bozukluğunda, dişlerde aşınma meydana gelenlerde, ayrık dişlerde ve yaşa bağımlı olarak renk değişikliği gibi durumlarda dişlere uygulanan tedavi yöntemidir. Tedavi için ilk önce hastanın diş fotoğraf çekimi yapılır, ölçüler alınır ve anestezi yapılarak dişler inceltilir en son aşama olarak da dişler yapıştırılır. Tedavi süresinde seanslar yaklaşık kırık beş dakika sürmektedir.
Zirkonyum Nedir? İçinde Hangi Maddeler Vardır?
Zirkonyum maddesi doğada metal olarak bulunan beyaz renkli metal alaşımıdır. Diş estetiğine en uygun kaplama olduğu için bu madde kullanımı tercih edilmiştir.
Kaplama Tedavisi Süresi Ne Kadardır?
Zirkonyum diş genel olarak kısa süren işlemler arasında yer almaktadır. Diş hekimleri genel olarak dört veya beş gün içinde tedavinin mümkün olduğunu ifade etmiştir. Çoğu tedavisinin süresi de zirkonyum gibi dört beş gün arasında sürmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş tedavisi için ilk ağız ve diş sağlığınız için muayene olmanız gerekmektedir. Eğer dişlerinizde çürük, diş plağı veya diş tatarı var ise bunlar temizlenmelidir. Daha sonra hastaya lokal anestezi yapılarak acı hissini minimum seviyesine getirilir, acı eşiği düşük olan hastalar ise hekimleri tarafından bir buçuk anestezi yapmalarını talep edebilir. Diş bölgesi uyuştuktan sonra dişe inceltme işlemi yapılarak dişi ve uçlarını inceltilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra dişin ölçüsü alınır, diş incelediği için geçici dişler takılması önerilir tedavi gününe kadar estetik görünüm elde edilir. Daha sonra diş etinize en uygun renk seçimi yapılır. Dört yedi gün arasında zirkonyum diş kaplamalar hazır olunur. Zirkonyum dişler dişinize yapıştırılır ve tedavi süresi biter. Doktor kontrolüne altı ayda bir gitmek tavsiye edilmektedir.
Önceki hastalarımızdan örnek verecek olursak Halil İbrahim Bey’in kaplama tedavisinde karar vermek için ilk önce genel diş muayenesi yaptık, 25 yaşında kemik gelişimi tamamlamış olan hastamız Halil İbrahim Bey’in dişlerindeki sorunlar için sözlü olarak konuştuk, diş ölçülerini alarak dişlerine en yakın olan renkte bir kaplama tedavisi gerçekleştirdik. Halil İbrahim Bey’in alt çene ve üst çene olmak üzere toplam 4 dişine kaplama gerçekleştirdik tedavi süremiz ise hastalarımızda değişiklik gösterebilmektedir, Halil İbrahim Bey’in 4 dişini toplam 4 günde tamamlamış olduk ve tedavimizi bitirdik.
Metale Alerjisi Olan Kişilere Zirkonyum Diş Yapılır Mı?
Zirkonyum diş içinde metal bulunmadığı için gönül rahatlığıyla uygulanabilir. Tedavisini yeni bitirdiğimiz hastamız Elif Naz Hanım’ın metal alerjisi bulunmaktaydı, tedaviye başlamadan önce çok fazla şüpheleri vardı fakat kaplama içeriklerini söyleyerek içinde herhangi bir metal olmadığını açıkladık. Elif Naz Hanım’ın tedavisinin bitişinin yaklaşık ikinci haftasını tamamladık, herhangi bir şikâyetinin olmadığını ve memnun kaldığını bizlere ifade etti.
Porselen Diş Nedir?
Dişlerinizde meydana gelen ayrıklık, renk değişikliği, kırıklar ve çarpıklık gibi sorunlarda yaprak diş olarak geçen porselen lamina uygulanmaktadır. Herkese uygulanabilir. Tedavi süresi yaklaşık üç dört seansta yani bir hafta gibi bir süre zarfında tamamlanmaktadır. Zirkonyum tedavisi gibi ilk önce inceltilir, ölçü alınır ve diş takılır. Laminaların kullanım süresi iyi bakıldığı sürece ömürlüktür. Hastalarımızdan olan Mücahit Bey’in dişlerinde ayrılık durumundan dolayı dişlerine uygun kaplama yönteminden olan porselen lamina kaplama tedavisi yaptık, tedavi süresinde ve sonrası herhangi bir sorunla hastamız karşılaşmadı.
Tedavi Sonrasında Kaplama Nedeni İle Tat Duyusunu Değiştirir Mi?
İçinde metal bulundurmadığı için zirkonyum diş kaplamasında tat duyusunda bir değişim veya ağzında koku asla yapmaz. Böyle bir durum oluşur ise mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Diş Kaplamadan Sonra Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş kaplamasından sonra dişlerinizi eski rutininizde olduğu gibi düzenli olarak fırçalamanız yeterlidir. Altı ayda doktor kontrollerine gitmeyi ihmal etmemekte önemlidir. Çeşitli sebeplerden ötürü kontrollerine gelmeyen hastalarımızda da aslında şikâyet olmadığını söylemek mümkündür.
TEDAVİ SÜRESİNDE VEYA SONRASINDA AĞRI HİSSEDİLİR Mİ?
Tedaviye başlarken lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir acı duyulmaz. Fakat tedavide dişlerin yapısı inceldiği için hassaslaşmaktadır. Soğuk ve sıcak içeceklerde meydana gelen sızlanmalar normaldir. Zirkonyum kaplama tamamlandıktan sonra herhangi bir ağrı oluşumu olmamaktadır. Hastalarımızdan bir kısmı dişlerinde incelmeler meydana geldiği için sızlama, soğuk ve sıcak etkisini dile getirmektedir bunlar tedavi için normal olan şikâyetlerdir fakat hiçbir hastamız tedavi sonrası bir acı oluştuğunu henüz bizlere bildirmedi.
Zirkonyum Kaplama Herkese Yapılır Mı?
Gelişim dönemini tamamlayamayan bireylere zirkonyum kaplama önerilmemektedir. 18-20 yaşına ulaşmış kemik gelişimi tamamlanmış bireylere yapılmaktadır. Önceki hastalarımızdan olan Fatma Zehra Hanım 18 yaşında kemik gelişimi tamamlamış ve dişlerinde çürükler sebebi ile alt çene ve üst çenesine 2 tane kaplama diş yaparak tedavisini bitirdik.
Diş Kaplamasından Sonra Renk Değişimi Olur Mu?
Zirkonyum kaplamalar da plak oluşumu görülmez çünkü pürüzsüz ve porselen yapıya sabittir. Diş plağına sebep olan çay, kahve, sigara gibi besinler herhangi bir renk değişikliği yapmaz. Rengi ilk günkü gibi kalmaktadır. Kahve, çay ve sigara bağımlılığı olan hastalarımızda düzenli olarak diş taşı temizliği yapıyoruz, önceki hastalarımızdan olan Mehmet Ali Bey’in de 6 dişine kaplama yapmıştık. Mehmet Ali Bey çok fazla sigara içiyor fakat düzenli diş taşı temizliği ile herhangi bir sorun oluşmamıştır, kaplama dişleri sağlam olarak duruyor.
Diş Kaplamalarını Hangi Diş Hekimleri Yapmaktadır?
Diş kaplamayı diş hekimliği fakültesi mezunu olan hekimler yapmaktadır. Uzman olarak da prostodonti hekimleri yapmaktadır.
Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadardır?
Fiyatlar hastalara göre değişebilmektedir. Hangi dişe tedavi yapılması, kaç tane dişe kaplama yapılması gibi durumlarda fiyat değişikliği değişmektedir. Genel olarak diş kaplama fiyatları ise;
- Zirkonyum diş kaplaması 150 Euro’dan başlamaktadır,
- Veneer Kron Porselen diş 1250 TL başlamaktadır,
- Laminate Veneer Seramik diş fiyatları 225 Euro’dan başlamaktadır,
Tedavi öncesinde yapılması gereken işlemler ve muayene diş kaplama fiyatlarına dâhil değildir.