Estetik diş dolgusu, dişlerimizde meydana gelen estetik bozukluklarını düzenleyen dolgu türüdür. Hastaların orijinal diş rengine en yakın renkte yapılan estetiğe kompozit dolgu denir. Halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinir.
Amalgam diş dolgusu halk arasında gümüş renkli olan içinde birçok metali bulunduran bir dolgu çeşididir. Amalgam dolgu genelde azı dişlerine tercih edilen bir dolgu türüdür.
Estetik Diş Dolgusu Nedir?
Dolgular genel olarak dişlerde çürük meydana gelen hastalara gri veya gümüş renkte uygulanmaktadır. Gri veya gümüş dolgu dediğimiz amalgam dolgu genel olarak görünmeyen dişlere uygulanmaktadır. Ön dişlerde estetik algısını bozduğu için beyaz veya kompozit dolgular tercih ediliyordu. Günümüz teknolojisinde artık kompozit dolguları geliştirerek çiğnemeye karşı dayanıklı hale getirilerek artık tüm dişlere rahatça uygulanmaktadır. Orijinal diş rengi ile çok yakın olması sebebiyle dışardan herhangi bir kişi bunu fark etmeyerek güzel bir estetik görünüş elde edilmiş olmaktadır.
Hastalarımızın tercihi üzerine estetik dolgu yapmaktayız eğer hastamız amalgam dolgu tercih ettiği sürece gri veya gümüş renkli dolgu yapmaktayız. Önceki hastalarımızdan olan Elif Eylül Hanım’ın ön dişi olan halk arasında tavşan diş olarak bilinen diş kaza sonucu kırılmıştı. Gözüken dişlerde estetik diş dolgusu tavsiye etmekteyiz. Hastamız olan Elif Eylül Hanım’ın dişine de estetik dolgu tedavisi uyguladık, tedavi esnasında en çok dikkat ettiğimiz dolgunun diş renklerine olan uyumudur. Elif Eylül Hanım’ın tedavisinde de dişlerine en yakın renkte olan dolgu ile dolgu tedavimizi bir seansta tamamladık.
Estetik Diş Dolgusu ve Amalgam Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Estetik diş dolgusu ve amalgam diş dolgusu bir seansta bitebilecek bir tedavi yöntemidir. Estetik diş dolgusu ve amalgam diş dolgusunun tek farkı renkleridir. İlk önce hastanın acı hissetmesi adına lokal anestezi uygulanır. Acı eşiği düşük olan hastalar hekimlerinde bir buçuk anestezi yapmalarını da talep edebilir. Diş bölgesi uyuştuktan sonra ise dişteki çürük çeşitli aletler ile temizlenir. Temizlenen dişe dolgu yapılamaya başlanır, dişi pürüzlü hale getirilerek dolgunun bağlanma yüzeyi artırılır. Beyaz dolgu malzemelerini diş minesi rengine yakın olarak ve kıvam olarak hazırlanır. Daha sonra sertleşmesi sağlanır. En son olarak diş törpülenir ve pürüzsüz bir hale getirilir. Amalgam diş dolgusu tedavisinin farkı dişin rengine uygun yapılmaz, dolgu gümüş renklidir.
Önceki hastalarımızdan olan Betül Nur Hanım’ın alt ve üst çene olmak üzere toplamda 4 dişine estetik diş dolgusu yapmıştık. Tek diş harici yapılan seanslarımızı hastaya uygun olarak ayarlıyoruz eğer dişler çapraz durumda ise hastalarımızın sağlığını öncelik tutarak iki seansta gerçekleştiriyoruz. Betül Nur Hanım’a da dişlerinin konumu sebebiyle ilk önce sağ üst ve alt çene dişlerinde dolgu tedavinizi yaptık ikinci seansta ise sol üst ve alt çene dişlerine dolgu tedavisi uygulayarak, tedaviyi 2 seansta bitirmiş olduk.
Estetik Diş Dolgusu Ve Amalgam Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?
Estetik diş dolgusu dişlerde meydana gelen çürümelerde, kalıcı renk bozukluklarında, dişlerde meydana gelen kırılmalarda, dişler arasında oluşan boşluklarda veya diş boyunun uzatılması gibi durumlarda estetik diş dolgusu yapılmaktadır.
Amalgam dolgu ise aynı şekilde estetik diş dolgusu gibi dişlerde meydana gelen çürüklerde, kırılmalarda ve boşluklarda kullanmaktayız. Amalgam dolgumuzu genelde gözükmeyen dişlerde kullanmayı tercih ediyoruz. Önceki hastamızda olan Ali Cesur Bey’in altı dişine dolgu tedavisi uyguladık. Hastamız Ali Cesur Bey’in bir ön diş ve beş azı dişine dolgu tedavisi yaptık. Hastamızın ön dişine estetik diş dolgusu uygularken, hastamızın tercihi üzerine azı dişlerinde yani gözükmeyen dişlerinde amalgam dolgu uyguladık. Tedavi süreci diş sayısına göre değişmektedir, Ali Cesur Bey’in tedavisi altı diş olması sebebiyle ilk seansımızda sağ çene dolgularını, ikinci seansımızda sol çene dolgularını ve üçüncü seansımız da ise ön dişi dolgusu yaparak tedavimizi toplam üç seansta başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.
Estetik Diş Dolgusu Ve Amalgam Diş Dolgusu Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Estetik diş dolgusu ve amalgam diş dolgusu tek seansta biten bir tedavidir. Dişin yapısına bağlı olarak saat aralığı değişmektedir. Yarım saat ve bir saat içinde genel olarak estetik diş dolgusu yapılabilmektedir. Dişte meydana gelen çürükler çok derinse, dişte kırılmalar çok fazla ise ve dolgu yapılacak diş fazla ise tedavi süresi artmaktadır. Hastalarımızın günlük hayatını etkilememek adına eğer fazla dolgu yapılacak diş var ise tek çene çalışmaktayız. Lokal anestezi sebebi ile uyuşukluk, yemek yiyememe ve sıvı gıda kullanamam gibi saatlik oluşan durumlar söz konusudur. Önceki hastalarımızda da sağ çene ve sol çene olarak dolguları ayırıyoruz bu şekilde hastalarımız hepsi bu durumdan memnun kalmaktadır.
Estetik Diş Dolgusu Ve Amalgam Dolgu Düşer Mi? Hangi Durumlarda Düşer?
Evet, estetik diş dolgularının ve amalgam diş dolgularını düşme ihtimali vardır. Eğer dişe fazla baskı uygulanırsa yani kabuklu yiyecekler dediğimiz fındık, fıstık gibi besinleri dizimiz ile kırmaya çalışırsak ve oluşan bir travma sonrası trafik kazası gibi durumlarda dolgunun düşme ihtimali vardır.
Önceki hastalarımızda olan Yunus Emre Bey’in dolgu tedavisi yapmıştık. Geçirdiği talihsiz trafik kazası sonrası dolgusu düştü, dolgu süresini de göz önünde bulundurduğumuzda dolgunun 4. Senesinde düşmüş olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini ön gördük. Yunus Emre Bey’in düşen dolgusunu yine her zaman olduğu gibi tek seansta başarılı bir şekilde tamamladık.
Estetik Diş Dolgusunun Ve Amalgam Diş Dolgunun Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Estetik diş dolgularının ve amalgam diş dolgularının kullanım süreleri aynıdır. Eğer ağız sağlığınıza dikkat ederseniz ve düzenli diş kontrollerinize giderseniz dört ve on yıl arasındaki süre boyunca rahatça kullanabilirsiniz. Düzenli olarak diş temizliği yapıldığı taktir de dolguların ömrü daha da artmaktadır. Çeşitli sebepler ile kontrollerine gelemeyen hastalarımızda da aslında bir sorun oluşmadığı görmüş olmaktayız. Düzenli fırçalama ve bakım ile de kontrollerine gelemeyen hastalarımız dolgularından oldukça memnun olduğunu bizlere aktarmaktadır.
Estetik Diş Dolgularının ve Amalgam Diş Dolgularının Fiyatı Ne Kadardır?
Estetik diş dolgusu ve amalgam diş dolgusunda fiyatlar değişmektedir. Dişlerin konumuna göre, diş sayısı göre, hangi dolgu türünün uygulanmasına gibi sebeplerle diş dolgularının fiyatı değişiklik arz etmektedir. Ön diş arka dişlere göre daha pahalıdır.
- Kompozit dolgu ön diş için yaklaşık 600 TL’den başlayıp iki bin Türk lirasına kadar çıkmaktadır.
- Arka dişler içinse yaklaşık 600 TL’den başlayıp 700 TL arasında fiyatları değişmektedir.
- Kompozit reçine diş dolgusu 600 TL ‘den başlayarak 1500 TL Türk lirasına kadar değişmektedir.
- Porselen diş dolgusu fiyatları 200 Euro’dan başlamaktadır.
Diş dolgu tedavilerinde dışından gerçekleştirilecek diş taşı gibi tedavilerin ücreti diş dolgu tedavilerine dahil değildir.