Ortodonti Nedir?
Ortodonti kelimesi Yunanca kökenli olup, düzgün diş anlamına gelmektedir. Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesiyle ilgilenmekle beraber çenenin yüz ile konumu, çene kayması ve diğer çene kaynaklı problemlerle de ilgilenen bir alandır. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini üç boyutlu olarak inceler. Yani kelime anlamı olarak düzgün diş manasına gelse de, çene sorunlarıyla da ilgilenen bir alandır. Genel olarak açıklayacak olursak ortodonti; uyumsuz ve çarpık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, herhangi bir sorun saptandığında tedavi eden Diş Hekimliği alanıdır. Ortodonti tedavisinden en sık karşılaştığımız örnek ise diş teli tedavisidir.
Ortodontik Problemler Neden Oluşur, Kaynağı Nedir?
Ortodonti temelli problemlerin birçok sebebi olabilir. Bunları sıralayacak olursak;
-Yaşanan erken ya da geç süt dişi kayıpları da çarpık dişlerin oluşmasına neden olabilir. Erken düşen süt dişinin yerine önceden çıkmış olan daimi diş geçebilir bu da diş sırasının kaymasına ve erken düşen dişten sonra gelecek olan daimi dişin sıkışmasına yol açar. Erken düşen dişin yerine gelen daimi diş kendine yer bulamadığı taktirde yamuk çıkacaktır.
-Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, tırnak yeme veya parmak emme gibi alışkanlık oluşturulmuş durumlar ortodontik bozukluklara sebebiyet verebilir. Çocuklarımızı bu tür alışkanlıklardan uzak tutmalıyız.
-Çekilmiş diş boşluklarının fazla olması veya dilin olması gerektiğinden büyük olması, kişinin diş aralıklarında genişliğe yol açar. Bu da ortodonti tedavisi gerektiren bir diş yapısıdır.
Ortodonti Tedavisi Niçin Gereklidir?
Herhangi bir diş kayması, diş boşluğu fazlalığı sorununuz varsa muhakkak bir ortodonti hekimine görünmeniz gerekmektedir. Diş çarpıklığı yalnızca estetik temelli bir sorun değildir. Belli başlı ağız sorunlarına da yol açabilir. Bunlar;
-Diş eti hastalıkları,
-Çene problemleri,
-Çiğneme işlevselliği,
-Konuşma bozukluğu.
Yani sadece önemli olan şey dişlerinizin görünümü değil aynı zamanda sağlığınızdır da. Biz de sizin için ortodonti ve diğer diş problemlerinin tedavisi için detaylı bilgiler derledik ve bu yazıyı oluşturduk.
Ortodonti Tedavi Ücretleri
İlk olarak ortodonti tedavisi görmek istiyorsanız fakat onun öncesinde yalnızca muayene olup genel bilgi almak istiyorsanız ücretsiz bir şekilde Uzman Ortodontist Ekibimiz tarafından muayene edilirsiniz. Muayeneden sonra tedavi sürecine geçmek istiyorsanız iki farklı tedavi şekli ve iki farklı fiyatlandırmamız bulunmaktadır. Bunlar; ağız içi hareketli aperey ortodonti tedavisi, sabit ortodonti Tedavisi. Uzman ortodontist ekibimiz ile ağız içi hareketli aperey ortodonti tedavisi ücreti 50.000 TL’den başlamaktadır.Uzman Ortodontist Ekibimiz ile sabit ortodonti tedavisi 50.000 TL’den başlamaktadır.
İmplant Nedir?
İmplant, ortodontik tedavilerde sabit destek olarak kullanılır. İlk olarak diş kemiği oyulur. Bunun sonrasında oyulmuş diş kemiği içerisine vidalar yerleştirilir. Bu işlemin amacı yeni bir diş kökü elde etmektir. İmplant uygulaması yapılabilmesi için eksik diş olması gerekir. Yaklaşık 15-20 dakika süren operasyona başlamadan önce hastanın diş kemiği röntgeni çekilir. Buradaki amaç diş kemiğinin implanta uyumlu olup olmadığıdır. İmplantın vücuda ve kemiğe uyumu onaylandıktan sonra anesteziyle birlikte operasyona başlanır. Tedavinin sonrasında yeni bir diş kökü elde edilir. Genel olarak açıklayacak olursak; implant çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardan ibaret olmakla birlikte diş eksikliği sorununa karşı uygulanan bir tedavidir. Uzman Ortodontist ekibimiz, implant tedavisi isteyen hastalarını ücretsiz bir şekilde muayene ederler.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
İmplant tedavisi herkese uygun olan bir tedavi değildir. Peki kimlere uygun değildir?
-Genel sağlık durumu bozuk olan hastalara,
-Çene kemik yapısı bozuk olan hastalara,
-Kötü alışkanlıklara sahip olan hastalara yapılamaz. Fakat siz yine de implant yaptırmak istiyorsanız Uzman Ortodontist ekibimiz ile iletişime geçebilir, ücretsiz muayene olabilir, implant uygulanıp uygulanamayacağını öğrenebilirsiniz.
İmplant Tedavi Süresi Ne Kadardır?
İmplant, iki aşamalı bir tedavidir. İlk aşama yukarıda uzun uzadıya anlattığımız implantın diş kemiğine yerleştirilmesidir. Diş kemiğine yerleştirilen implantın, diş kemiğine uyum sağlaması beklenilir. Bu süre birkaç ayı kapsayabilir. Uyum sağlanması halinde diş protezi diş vidasının üzerine geçirilir. Uyum sağlama sürecinde ise geçici bir diş protezi hastaya uygulanır.
2024 Yılında İmplant Ücreti Ne Kadardır?
İlk olarak Uzman Ortodontist ekibimiz tarafından ücretsiz muayene edilirsiniz. Bunun sonrasında eğer implant tedavisi görmek istiyorsanız bir diş implant 350 euro’dan başlayan fiyatlarla yapılmaktadır.
Diş Dolgusu Nedir?
Dolgu, çürüyen bir dişteki tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan sağlam boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre bir sorun çıkarmadan normal diş işlevi görmesi için boşluğun doldurulmasıdır. Bir nevi diş restorasyon işlemidir diyebiliriz. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, eski işlevini ve görünümünü kazanması için uygulanan bir tedavidir.
Dişlerde Çürük Neden Meydana Gelir?
Diş çürüğü, genellikle dişin sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve kimi zamanda kök yüzeyini örten sert dokunun yıkılması, siyahlaşması ve dökülmesi durumudur. Peki dişlerimiz neden çürür? Onlara zarar veren şeyler nelerdir?
-Karbonhidrat ağırlıklı beslenme (kek, şeker, hamur işi vb.),
-Gazlı içecekler tüketme (kola, gazoz vb.),
-Diş minesine yapışan ve uzun süre gitmeyen yiyeceklerden tüketmek (kek, çikolara vb.),
-Dişleri gerektiğinden az fırçalamak (bir sabah bir akşam olmak üzere günde iki kere),
-Yemek artıklarını temizlemeye yarayan diş ipini kullanmamak.
Bu gibi şeyleri sık sık yapmak diş çürüklerine kapı aralar. Çünkü dişin çürümesi şöyle meydana gelir; yediğimiz yiyeceklerin ağızda kalan artıklarını ağzımızda bulunan bakteriler temizler. Bakteriler bu artıkları temizlerken asit salınımı yaparlar ve ne kadar çok asit salınımı yaparlarsa dişleriniz bir o kadar çok hasar alır. Asitli içecekleri fazla içmek de bu nedenle dişlerinize zarar verir. Asit, diş minesine zarar verir. Çürüyen dişlerin eski işlevini kazanması için ise diş dolgusu şarttır.
Diş Dolgusunu Ne Zaman Yenilemek Gerekir?
Diş, farklı maddelerle doldurulabilir. Doldurulan bu maddeler dolgunun ömrünü ve sağlamlığını da belirler. Altın maddesiyle doldurumuş dolgular en fazla 15 ile 30 yıl arasında, Gümüş amalgam maddesiyle doldurulmuş dolgular 10 veya 15 yıl dayanabilir. Kompozit dolgular ise estetik görünüme sahip olmalarına rağmen genellikle çok uzun ömürlü değildir. Kompozit dolguları beş veya yedi yılda bir değiştirmeniz gerekebilir. Dolgularınızı yenilememeniz durumunda dolgularınız düşecektir.
Diş Dolgusu Ücretleri Ne Kadardır 2024
Uzman Ortodontist ekibimiz, diş dolgusu yaptırmak isteyen hastalarımızı ücretsiz olarak muayene ediyor. Muayene sonrasında hasta, hala dolgu yaptırmak istiyorsa tedavi aşamasına geçiş sağlanılıyor. Tek diş dolgu fiyatı ise 1.500 TL’den başlamakla birlikte, doldurulan malzemeye göre dolgu fiyatları değişim gösterebiliyor.